Rejs med Lola til stenalderens Lolland

I juni 2020 åbnede Museum Lolland-Falster sin nye, store stenalderudstilling LOLA.

Som besøgende i udstillingen kommer du med på en rejse til Lollands sydkyst for 6000 år siden. Oplev resterne af urskoven, hvor de første bønder er begyndt at lave rydninger og dyrke jorden. Gå på opdagelse på bopladsen og find vej til kysten gennem rørskoven. Fiskerne har tændt ild i bunden af stammebådene og er klar til at sejle, selvom stormen truer i horisonten. Følg jægeren ind i den dybe skov, hvor ånderne lever side om side med jægerens byttedyr. Og kryds grænsen ind til de dødes verden, hvorfra ingen endnu er vendt tilbage.

Se den verdensberømte lille klump tyggegummi af birkebeg, som rummede DNA fra en pige, vi kalder hende for Lola, som levede for 5700 år siden. Få mere at vide om Lola og den tid, hun levede i, hvor årtusinders livsform som jæger-samler var under forvandling. Lola selv nedstammede genetisk fra de jæger-samlere, som havde boet i området i årtusinder, men hun levede på et tidspunkt, hvor landbruget var kommet til landet.

Vi præsenterer en enestående samling af fund fra jæger- og bondestenalderen. Fundene er udgravet i forbindelse med de arkæologiske undersøgelser forud for anlæggelsen af Femern-forbindelsen. Siden 2012 har arkæologerne afdækket en druknet stenalderverden med specielle og usædvanligt gode bevaringsforhold. Fundene har i tusindvis af år været indkapslet i iltfattig, fugtig jord, hvilket betyder, at genstande af træ, ben og plantefibre er blevet bevaret. Det er meget sjældent at finde ting af disse materialer fra stenalderen. Mange af fundene fra udgravningerne er derfor helt unikke – og kan kun opleves på Museum Lolland-Falster.