Om Femernprojektet

Byggeriet af den faste forbindelse under Femern Bælt giver Museum Lolland-Falster en helt unik mulighed for at undersøge et stort kulturlandskab ved Rødbyhavn på Lolland. 

I maj 2012 begyndte de første arkæologiske undersøgelser i området øst for Rødbyhavn på Lolland. Undersøgelserne gennemføres forud for byggeriet af den faste forbindelse over Femern Bælt, og foregår i det ca. 300 ha store område, der bliver påvirket af det kommende anlægsarbejde.  

Fra 2013 og frem til 2015 blev der gennemført flere end 20 udgravninger. Herefter blev projektet sat midlertidigt på pause. Det arkæologiske arbejde i områderne blev genoptaget i sommeren 2018, og forventes at være færdigt i 2021. 

Udgravningerne foregår i et område, der gennem tusindvis af år har været påvirket af havstigninger og klimaforandringer. De arkæologiske undersøgelser har vist, at der under det nuværende terræn øst for Rødbyhavn ligger et skjult landskab med strande, vige og næs. Her er der fundet spor efter beboelse, jagt, fiskeri og gådefulde ritualer fra både jæger- og bondestenalder, ca. 6000 til 3000 f.v.t.